Aktuality

Úspěch v kuchařské soutěži Martinská husa 2019

21.11.2019

Úspěch v kuchařské soutěži Martinská husa 2019

V posledních letech se těší velkému zájmu široké veřejnosti gastronomická tradice martinská husa. Martin Tourský je také patronem hoteliérů a hostinských. Traduje se legenda, že byl velmi skromným člověkem a že se před volbou biskupem skrýval v husníku, kde ho však husy svým štěbetáním prozradily.
Na svatého Martina, 11. listopadu, v minulých dobách končil hospodářský rok a pracovníkům na statku byla vyplácena mzda a uzavíraly se smlouvy na příští rok. Ke slavnostnímu obědu byla podle tradice podávána husa.
Město Frenštát pod Radhoštěm má ve svém erbu svatého Martina s husami. Společně s Hotelovou školou Frenštát pod Radhoštěm pořádalo letos již desátý ročník kuchařské soutěže Martinská husa.
Soutěž probíhala v gastrocentru Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm. Úkolem bylo připravit šest porcí pokrmu, který musí odpovídat tradičnímu pojetí martinské husy s přílohami - knedlík , zelí, šťáva.
Této soutěže se zúčastnil žák třetího ročníku oboru Kuchař-číšník Lukáš Prevužňák, který si pro soutěž připravil velmi zajímavou recepturu, vycházející z tradiční valašské kuchyně: Sváteční martinská husa na lůžku ze sušených hrušek, podzimní dýňové zelí, palibrada (valašské zelí), perníkový knedlík a zemáková šrotka. K podzimu patří také pokrmy z dýní; podzimní dýňové zelí, které Lukáš zapracoval do své receptury, zde mělo velký úspěch.
Lukášovi se příprava celého tradičního pokrmu dařila. Po sečtení bodů od hodnotících komisařů byl oceněn druhým místem. Z Frenštátu si odvážel diplom a nové zkušenosti ze soutěžního klání. Lukášovi k úspěchu gratulujeme a přejeme mu do další kuchařské praxe mnoho zdaru.

Karel Drápal, učitel odborného výcviku

zpět na aktuality


Řemeslo má respekt
Řemeslo má respekt - železničář

SPONZOŘI A SOCIÁLNÍ PARTNEŘI

ČD Cargo
Bonatrans
ŽDB
Viadrus
ŽESNAD
Správa železnic
PKO CARGO
Progres Hefner
Město Bohumín
KK Tech
Epson
Gigatech
Maxion Wheels
BM servis a.s.
Demontstav
Danter
Bospor
Rockwool
Kofola
Hodinový vnuk
České dráhy