Aktuality

TŘETÍ SVATOVAVŘINECKÁ POUŤ KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ NA HOSTÝNĚ

30.8.2020

TŘETÍ SVATOVAVŘINECKÁ POUŤ KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ NA HOSTÝNĚ

Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka Severní Morava a Slezsko, společně s Juniorským týmem AKC ČR SMS a Maticí svatohorskou pořádala 8.8.2020 již třetí ročník Svatovavřinecké kuchařské a cukrářské pouti.

Místem konání bylo opět poutní místo Svatý Hostýn. Tentokrát se však z důvodů opatření proti COVID 19 mše konala ve venkovním prostředí vedle baziliky.

Svatý Vavřinec je patronem kuchařů, cukrářů a hostinských. Před svou popravou v roce 258 byl podle legendy ještě mučen a rožňován. Symbolem jeho smrti se stal rošt, proto byl předurčen být patronem kuchařů.

Již před devátou hodinou ranní se začali kuchaři a cukráři v pracovním úboru - rondonu - scházet u baziliky, která je národní kulturní památkou. Mnozí z nás jsme se z důvodu pandemie, která citelně zasáhla do oblasti gastronomie, neviděli již několik měsíců, takže bylo o čem povídat.

V deset hodin se pak vydal průvod kuchařů, cukrářů a církevních hodnostářů v čele s otcem biskupem Antonínem Baslerem k venkovnímu  podiu s oltářem a připravenými lavicemi. Mši celebroval otec biskup Antonín. Připomněl příběh sv. Vavřince, patrona kuchařů a cukrářů, a pronesl také promluvu o nelehké práci v gastronomii a důležitosti vaření zdravých a chutných pokrmů.

Po slavnostní mši jsme vedle baziliky postavili naše party altány, rozvinuli banner AKC ČR a začali s doprovodným programem. Trenérka Juniorského týmu AKC SMS,  Bc. Marie Paprstkářová, se svým svěřenci připravila malou školu vyřezávání zeleniny a ovoce pro děti. Kapitán Juniorského týmu AKC SMS Tomáš Hrdý s členem Juniorského týmu SMS Filipem Špokem nachystali ochutnávku krajových specialit - valašské podplameníky z kynutého bramborového těsta podávané na sladko s mákem a povidlím a na slano s brynzou a cibulkou.

Trenér týmu a  učitel odborného výcviku Střední školy Bohumín Karel Drápal připravoval se svým žákem Lukášem Prevužňákem v kotlíku na ohni regionální slezskou polévku "kozí brada". Náš doprovodný program účastníky poutě zaujal, obdivovali umění vyřezávání zeleniny a zajímali se o recepty krajových specialit, které jsme jim rádi sdělovali.

Na závěr bych chtěl poděkovat olomouckému arcibiskupství, otci biskupovi Antonínu Baslerovi, za vstřícnost a podporu, Matici svatohostýnské za organizační pomoc při zajištění poutě, členům Juniorského týmu AKC ČR SMS za příkladnou práci při přípravě pokrmů.  Děkujeme také všem kuchařům a cukrářům, kteří přišli oslavit svůj svátek.

Letos nám také přálo počasí, bylo krásně slunečno, což přispělo ke zdaru celé pouti.

Zpracoval:  Karel Drápal, učitel odborného výcviku Střední školy Bohumín

zpět na aktuality


Řemeslo má respekt
Řemeslo má respekt - železničář

SPONZOŘI A SOCIÁLNÍ PARTNEŘI

ČD Cargo
Bonatrans
ŽDB
Viadrus
ŽESNAD
Správa železnic
PKO CARGO
Progres Hefner
Město Bohumín
KK Tech
Epson
Gigatech
Maxion Wheels
BM servis a.s.
Demontstav
Danter
Bospor
Rockwool
Kofola
Hodinový vnuk
České dráhy