21.11.2019
V posledních letech se těší velkému zájmu široké veřejnosti gastronomická tradice martinská husa. Martin Tourský je také patronem hoteliérů a hostinských. Traduje se legenda, že byl velmi skromným člověkem a že se před volbou biskupem skrýval v husníku, kde ho však husy svým štěbetáním prozradily.
Na svatého Martina, 11. listopadu, v minulých dobách končil hospodářský rok a pracovníkům na statku byla vyplácena mzda a uzavíraly se smlouvy na příští rok. Ke slavnostnímu obědu byla podle tradice podávána husa.
Město Frenštát pod Radhoštěm má ve svém erbu svatého Martina s husami. Společně s Hotelovou školou Frenštát pod Radhoštěm pořádalo letos již desátý ročník kuchařské soutěže Martinská husa.
Soutěž probíhala v gastrocentru Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm. Úkolem bylo připravit šest porcí pokrmu, který musí odpovídat tradičnímu pojetí martinské husy s přílohami - knedlík , zelí, šťáva.
Této soutěže se zúčastnil žák třetího ročníku oboru Kuchař-číšník Lukáš Prevužňák, který si pro soutěž připravil velmi zajímavou recepturu, vycházející z tradiční valašské kuchyně: Sváteční martinská husa na lůžku ze sušených hrušek, podzimní dýňové zelí, palibrada (valašské zelí), perníkový knedlík a zemáková šrotka. K podzimu patří také pokrmy z dýní; podzimní dýňové zelí, které Lukáš zapracoval do své receptury, zde mělo velký úspěch.
Lukášovi se příprava celého tradičního pokrmu dařila. Po sečtení bodů od hodnotících komisařů byl oceněn druhým místem. Z Frenštátu si odvážel diplom a nové zkušenosti ze soutěžního klání. Lukášovi k úspěchu gratulujeme a přejeme mu do další kuchařské praxe mnoho zdaru.
Karel Drápal, učitel odborného výcviku
Elektronická pošta | Ochrana osobních údajů | Mapa webu | Prohlášení přístupnosti
© 2017 - 2024 Střední škola Bohumín